Turistično društvo Frankolovo

image_printNatisni

Turistično društvo Frankolovo


Turistično društvo Frankolovo 
Uradni naziv društva: Turistično društvo Frankolovo
Predednica: Irma Blazinšek, telefon: 031 384 399
Naslov: Stražica 2, Frankolovo
Naslovi spletne strani ali drugih medijev: td-frankolovo.si
Elektronski naslov društva oz. odgovorne osebe:
turisticnodrustvo.frankolovo@gmail.com
irma.blazinsek@gmail.com


Poleg predsednice, so za posamezna področja zadolženi:  Marija Železnik, Zdenka Brecl, Edi Mirnik, Roman Pinter, Vlasta Gregorc, Zmago Ofentavšek, Marina Ulipi, Dušan Selčan, člani Izvršnega odbora. Pri organizaciji prireditev in ostalih aktivnostih pa pomagajo tudi člani Disciplinske komisije in Izvršnega odbora: Albina Ločnikar, Toni Brecl, Karli Čretnik, Bogdan Lilija, Štefka Pobirk in Jože Žreleznik


Število registriranih članov: 105


Zgodovina društva: Naše društvo že od nekdaj eno najnaprednejših v kraju. Kmalu po nastanku 1955 je namreč upravljalo z bazenom  na Toplici, z dvorano nad Gostiščem Turist, Zidanico Črešnjice in postojanko na Fuksovi domačiji. Pojavljale so se tudi prve ideje, kako posneti kratke filme o znamenitostih Frankolovega in jih predvajati v Celjskem kinu pred predstavami. Danes se trudimo vizionarski duh nadaljevati, predvsem pa domačinom in turistom čim lepše in boljše predstavljati lokalne turistične znamenitosti ter bogato tradicijo in kulturo. Poleg rednih aktivnosti  smo v  spomin na našega najpomembnejšega Frankolovčana Antona Bezenška, ob njegovi 160 letnici rojstva, tudi s pomočjo evropskih sredstev  uredili učno pot, ki smo jo poimenovali po njem, torej Učna pot Antona Bezenška oz. Tončkova pot. Veliko skrbi nam povzroča Zidanica Črešnjice, ki ji bomo poskušali vdihniti novo vsebino in pa grad Lindek, katerega skrbniki smo, od njega pa je ostalo samo še obzidje, ki je močno poškodovano.


Tradicionalni dogodki:
Novoletni nočni Pohod po poteh Grajskih pravljic na grad Lindek– čarobno novoletno doživetje zimske idile v soju bakel.
Ogrejejo nas novoletna voščila, topel čaj in tradicionalni golaž. Sodelujemo pri pripravi pustne maske.
Izobraževanja in kulinarične delavnice.
Pomladni ogled sončnega vzhodna na Špičastem vrhu  – vsako leto pozdravimo pomlad z zgodnjim sprehodom v soboto, ki je najbližja prvemu pomladnemu dnevu.
Velikonočni pohod na velikonočni ponedeljek – lepote našega kraja se odpravimo občudovat po na novo urejeni Tončkovi poti, ki nam približa življenje in delo prof. Antona Bezenška, zgodovino kraja, šege in navade tukajšnjih ljudi, etnološko dediščino, kulturne znamenitosti ter živalski in rastlinski svet. Pot je krožna, dolga ca 8,5 km. Začne se pri OŠ Frankolovo ter vodi skozi park pri Graščini, kjer se lahko otroci poigrajo, nato pa nadaljujejo pot ob označbah do posameznih točk, zvočnih ptičjih hišic.
Cvetlični sejem – ko pomlad zacveti, se trudimo Frankolovo spodbuditi, da »zacvetijo« tudi frankolovski domovi – vsako gospodinjstvo in vsak član društva prejme darilo: sadiko lončnice. Predstavijo se domači mojstri različnih izdelkov, domačih dobrot, nakita, bogat srečelov ipd.  
Pohodi po Tončkovi poti
Delovne akcije pri Zidanici Črešnjice
Domači kuharji v goste povabijo druge in na Golaž žuru preizkusijo, kdo je skuhal najboljši golaž.
Blagoslov konj – konjeniška sekcija okoli 11. novembra praznuje svoj praznik
Delavnica izdelave adventnih venčkov in drugih aranžmajev – za čarobne praznike in veselo pričakovanje.

IMG 5864 kor


Dodatna ponudba:
Glede na to, da smo v lanskem letu uredili Učno pot Antona Bezenška – Tončkovo pot, bomo skozi leto pripravili več pohodov, po dogovoru pa vodimo tudi različne  organizirane skupine in se na postojankah dogovorimo za  ponudbo različnih  napitkov in kakšnih domačih dobrot. V mesecu aprilu razmišljamo tudi o Bezenškovih dnevih, prav tako pa bi radi spodbudili krajane, da bi vsaj 4 x letno pripravili ponudbo za kmečko tržnico pri paviljonu v graščinskem parku.

V mesecu novembru načrtujemo tudi praznovanje 60 – letnice društva.

 DSC 0234

 

 

 

 

 

Morda ti bo všeč tudi...